petak, 20. ožujka 2009.

MASLINARSTVO ISTRE

Pitoma maslina je dugovječno zimzeleno drvo koje se uzgaja od pamtivijeka zbog mnogostrukih koristi koje pruža čovjeku i vjerna je pratiteljica ljudskog roda. Naša maslina već od najranijeg doba privlači pažnju i nju je rimski pisac Colimella (I. st. n. e.) definirao kao “Olea prima omnium arborum est” (maslina je kraljica svih stabala). Obzi-rom da je stablo krajem jeseni puno sokova i plodova, rana jesenska zahlađenja i mrazovi mogu uništiti, ne samo sav godišnji urod, već i cijele nasade. Agroekološki uvjeti u Istri predstavljaju rubno sjeveroistočno područje rasprostranjenosti masline, a upravo je temperatura jedan od osnovnih čimbenika koji određuju ovaj areal. Donje temperaturne granice koje može maslina podnijeti bez oštećenja variraju ovisno o nizu drugih faktora. Poznato je da su u Istri kao najsjevernijem prostoru uzgoja masline u RH u pojedinim godinama od niskih temperatura stradali cijeli nasadi, te je nakon toga obavljana ponovna obnova.
Godine u kojima su nastale značajne štete ili su nastale štete različitih posljedica su: 1929, 1940/41, 1956, 1963, 1971, 1985, 1995/96. Problem šteta od niskih tempera-tura na maslinama nije još dovoljno istražen, tako da su utvrđene znatne razlike između stabala u istim pedoklimatskim uvjetima kao i razlike u utjecaju niskih temperatura na isti kultivar u različitim klimatskim uvjetima. Gornja visinska granica, koju uz veći faktor rizika, može podnijeti stablo masline kreće se do 400 metara nadmorske visine. No, unatoč svim problemima s kojima moraju računati domaći maslinari, utješna je činjenica da su domaća ulja, dobivena iz naših, hladnijih krajeva, aromatičnija i zdravija (imaju bolji odnos masnih kiselina) nego što su to ulja iz južnih krajeva Europe ili Afrike. A upravo zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, oleinske kiseline i velike količine antioksidanata - polifenola, maslinovo je ulje dokazani preduvjet zdravog načina življenja. Učestala istraživanja posljednjih godina stalno potvrđuju da je «mediteranski tip» preh-rane, temeljen na jelima sa značajnim udjelom maslinovog ulja, najzdraviji. Smatra se da se najstarija maslina u Istri nalazi na Brijunima, a pretpostavlja se da ima oko 1200 godina. Iako o maslinovom ulju postoje zapisi iz antičkog doba od nekoliko čuvenih grčkih i rimskih pisaca, koji u svojim zapisima do nebesa uzvisuju vrsnoću i profinjenost maslinovog ulja iz Istre, o sortimentu i broju stabala u ondašnje doba malo je poznato.

Nema komentara:

Objavi komentar